.

Sangat Dinamik 6-kelajuan Kapchai

POSTED BY Philip Chong ON 16 oktober 2014

Modenas Dinamik

Engine: 120cc. Semak. penghantaran: enam kelajuan. Semak. gearbox: manual. Semak. Ini jenis meringkaskan ciri-ciri asas yang Modenas Dinamik 120 moped (atau Kapchai). Dan tidak, ia bukan mesin empat lejang tetapi dua lejang.

Bersama-sama dengan Hong Leong Yamaha 125ZR Kapchai, yang Dinamik 120 kekal terakhir moped dua lejang super ringan dan lincah yang masih sedang dipasang untuk pasaran tempatan.

Seperti pesaing utamanya, the Modenas Dinamik 120 dilengkapi dengan enam kelajuan manual kotak gear. Ia mempunyai 5cc kurang dalam kapasiti enjin tetapi dibuat untuk itu dengan nisbah kuasa kepada berat yang lebih baik. Ia mempunyai berat kering sahaja 98 kg vs. 101 untuk 125ZR yang.

Dari segi spesifikasi, yang Dinamik 120 kelihatan menarik tetapi bagaimana ia melaksanakan di jalan raya? Sebelum kita masuk kepada yang, terdapat beberapa perkara yang perlu diingat. Salah seorang daripada mereka adalah – tidak ada butang permulaan elektrik. Anda perlu bergantung pada tuil kick-start tradisional untuk api sehingga enjin.

Ini adalah gaya abad ke-20 sangat menunggang Kapchai dalam zaman Internet dan pelbagai Gizmos elektronik. Untuk menambah kebingungan lanjut, yang Dinamik 120 dilengkapi dengan butang kuasa membunuh-suis yang serupa dengan basikal yang lebih besar, menghairankan kerana Modenas memutuskan untuk mengecualikan butang starter elektrik untuk basikal.

Terakhir ciri era lama di Modenas Dinamik 120 adalah bahawa lampu tidak datang secara automatik apabila enjin dimulakan – kita perlu hidupkan ia secara manual melalui suis ON / OFF terletak di bawah enjin kill-switch. Suis ON / OFF adalah reka bentuk tiga langkah – pertama adalah OFF; kedua menghidupkan lampu dalaman speedometer dan yang ketiga menyala lampu yang.

Dengan kejutan keluar dari jalan, kita mempunyai perjalanan pertama kami dengan Modenas Dinamik 120. Pecutan dari perhentian-go, dua gear pertama yang cukup pantas untuk membawa basikal lagi ke hadapan daripada kebanyakan kapchais dan kereta manakala ketiga dan keempat dimanfaatkan pada itu untuk membuat ia pergi lebih jauh. Walau bagaimanapun, kelima dan keenam mungkin “kosmetik”, sebagai bekas tidak benar-benar berbuat banyak dan yang kedua adalah untuk menunggang kelajuan tertinggi.

Dan apa yang kelajuan tertinggi ia mampu. The Dinamik telah mencatatkan melakukan satu 140km / h sebenar apabila kita membawanya sehingga kelajuan pada trek ujian peribadi. Kadang-kadang apabila ia digunakan di atas jalan awam, ia boleh bersaing dengan lalu lintas jalan raya paling dengan mudah kerana ia mudah mendadak atas 110km / h dengan mudah, berbanding dengan kebanyakan kapchais yang sering berjuang untuk mencapai 110km / j pada throttle penuh!

Kedua-dua gear pertama dan kedua adalah jenis nisbah pendek; mereka yang besar untuk membuat Dinamik pergi dari kedudukan yang terbiar tetapi apabila ia datang untuk berunding jalan keluar dari lalu lintas bandar sesak, gear ketiga / keempat adalah pilihan terbaik sebagai kecenderungan nisbah pendek gear yang rendah menjadikan Dinamik teragak-agak jika percutian yang cepat adalah apa yang penunggang mahu.

Walaupun ia adalah cahaya apabila kita menunggang Dinamik 120 pada kelajuan tertinggi, ia agak stabil tanpa gegaran dirasai di hendal juga bukan dalam apa-apa risiko yang disapu oleh angin yang kuat pada yang jenis kelajuan. Di mana ia mengganggu kita walaupun adalah jumlah dengung plastik yang datang dari panel plastik pada basikal sebagai bahagian-bahagian ini tidak bergetar.

Brek kuasa adalah mencukupi dengan depan tunggal Dinamik 120 dan brek cakera belakang. Apabila menunggang kering, kedua-dua brek memperlahankan basikal turun dengan kuasa brek standard. Untuk cakera depan brek sahaja, kita perlu brek sukar untuk itu untuk memperlahankan basikal. penjagaan tambahan perlu diambil apabila menunggang di basah kerana pad brek depan tidak mempunyai ketepatan yang diperlukan untuk melambatkan Dinamik turun. Menggunakan kedua-dua brek keras dalam basah cenderung untuk memaksa tayar depan untuk mengurangkan cengkaman ke atas landasan yang basah.

Kami mengesyorkan beralih kepada pihak ketiga Brek pad buatan Jepun lebih dipercayai untuk cakera hadapan untuk mengelakkan kecenderungan depan untuk kali ganda dirinya di bawah cuaca.

Dengan pecutan, kelajuan dan brek dilindungi, apa yang tinggal adalah penggunaan bahan api purata Dinamik 120. Secara jujur, kita tidak pasti sama ada penggunaan bahan api yang Dinamik dinilai sebagai baik, baik atau miskin untuk kelasnya.

Oleh kerana tangki 4.6 liter yang agak kecil berbanding dengan 5.5 atau lebih dari pertandingan, kita menunggang Dinamik 120 kepada kejatuhan terakhir (literal) selepas 119.8km! Yang merupakan gabungan sederhana, standard dan menunggang kelajuan tertinggi. Purata penggunaannya menjadi lebih kurang 25km seliter – yang agak baik tetapi agak tinggi jika dibandingkan dengan pesaing empat lejang.

Tetapi kapasiti 4.6L menjadikan ia agak pemabuk untuk bahan api sebagai purata 120km tidak akan cukup untuk bertahan lebih lama jarak perjalanan tanpa berhenti untuk bahan api top-up – ia tidak akan mencukupi untuk mencapai Ipoh tetapi boleh mendapatkan penunggang untuk Bidor atau Tapah. Atau Seremban atau Tampin di selatan tetapi tidak cukup untuk sampai ke bandar Melaka.

spesifikasi:

Engine: Udara sejuk, 2-strok, silinder tunggal
kapasiti: 118cc
penghantaran: 6-kelajuan
Sistem bahan api: Suntikan bahan api
Kuasa kuda maksimum: 17hp @ 9,000 rpm
Torque maksimum: 14.1 Nm @ 8,000 rpm
Kapasiti bahan api: 4.6-liter
Seat Tinggi: 725mm
penggantungan: Front – garpu teleskopik; Belakang – tunggal Shock Absorber
Brakes: hadapan cakera tunggal dan belakang
Berat kering: 98 kg
Harga jualan: RM6,149

Diary READ MORE

maaf, tiada kiriman yang sepadan dengan kriteria anda.