.

UMW Toyota melancarkan TOYOTA GAZOO Racing Festival dan kereta lumba Vios Challenge

POSTED BY Raja Danielle ON 10 April 2017

Dengan sejarah yang membanggakan dalam pelbagai siri sukan permotoran seperti World Endurance Championship, Kejuaraan Grand Prix dan Rali Dunia F1, Toyota Motor Corporation (TMC) mencipta TOYOTA GAZOO Racing untuk menggabungkan semua aktiviti sukan permotorannya di bawah satu bumbung.

UMW Toyota baru-baru ini memperkenalkan TOYOTA GAZOO Racing di Sepang International Circuit dan sekaligus melancarkan TOYOTA GAZOO Racing Festival di Malaysia.

IMG_7839

Syarikat itu juga mengambil kesempatan untuk memperkenalkan kereta lumba Vios Challenge dan mengumumkan penyertaan lapan pelumba selebriti A-list Malaysia dalam siri perlumbaan satu-satu.

Cabaran Vios akan dilihat 30 pemandu bertempur dari pintu ke pintu dengan kereta lumba yang serupa dengan perlumbaan berlaku di litar jalan raya yang dibuat khas di Pulau Pinang, Kuala Lumpur and Johor.

Siri perlumbaan dikembangkan sejajar dengan Toyota One Make Race yang ditubuhkan di Thailand dan Filipina. Formula perlumbaan telah menjadi kejayaan pelarian di negara-negara ini, di mana peminat datang pada perlumbaan hujung minggu untuk menangkap semua kegembiraan di trek dan berendam dalam suasana seperti karnival di sekitar acara.

Bercakap pada pelancaran, Kata Presiden UMW Toyota Motor Ravindran Kurusamy, "Cabaran Vios menyediakan platform yang ideal untuk menaikkan imej sporty kereta dan menimbulkan minat baru dalam sukan ini."

IMG_7849

Sementara itu, Akio Takeyama, timbalan pengerusi UMW Toyota Motorsaid, penyertaan lapan selebriti tempatan dalam siri ini akan menambahkan glamor dan kegembiraan pada acara tersebut.

Bersemangat untuk menyertai perlumbaan? Sesiapa yang memiliki lesen lumba kebangsaan yang dikeluarkan oleh AAM dan memiliki kereta lumba Vios Challenge akan layak untuk melakukannya.

Kereta lumba Vios Challenge

Kereta lumba Vios Challenge berdasarkan transmisi manual 1.5 Varian J yang dipasang di kemudahan pembuatan UMW Toyota di Shah Alam. Kereta itu kemudian disiapkan oleh peniaga Toyota yang sangat disegani, Sukan Wing Hin.

IMG_7870

Selain dalaman yang dilucutkan, Kit yang diluluskan oleh FIA seperti roll-cage, abah keselamatan, alat pemadam api dan paparan digital MoTec, Vios cukup banyak stok, kerana UMW tidak mahu mengubah dinamika kereta terlalu drastik.

Untuk menjadikannya memenuhi tuntutan perlumbaan, kereta itu dilengkapi dengan Toyota Racing Development (TRD) bahagian yang terdiri daripada kit aerodinamik TRD, Sistem ekzos TRD, Sistem klac TRD dan perbezaan slip terhad, Sistem penggantungan TRD, Pad brek TRD, Palang menara TRD dan bar pendakap bawah, dan roda Enkei 15 inci dipasang pada tayar Toyo T1R yang melekit.

IMG_7866

Vios spesifikasi perlumbaan berharga RM90,000, merangkumi semua bahagian, saman perlumbaan yang diluluskan oleh FIA penuh dan enam sesi latihan sekolah lumba untuk pemandu pemula.

Diary READ MORE

maaf, tiada kiriman yang sepadan dengan kriteria anda.