.

Trail terik 4×4 menjejaki ke dalam hati Borneo; 3rd Sarawak 4×4 Jamboree

POSTED BY Yamin Vong ON 07 September 2018

Sarawak 4×4 Jamboree blazes trek baru ke Kapit, membuat rekod baru.

Tiga tahun yang lalu, Ia adalah 40 trak. Tahun lepas, 60 trak. Tahun ini, edisi ketiga Jamboree Sarawak, akan ada 173 kenderaan off-road yang mengambil bahagian.

"Ia adalah tindak balas yang hangat berbanding dengan 100 trak yang kita menyasarkan, kata Paul Si, pembantu Hon Sec daripada Sarawak 4×4 Persatuan (BETUL) dan ahli jawatankuasa 3rd Sarawak 4×4 Jamboree.

yang 3rd Sarawak Jamboree dijadualkan 12-16 September bendera berlepas dari Sibu dan kemasan di Kapit sempena Hari Malaysia. Kapit merupakan bekas dicapai hanya dengan bot ekspres sungai.

"Cuaca yang sama sekali tidak dapat diramalkan,"Katanya.

"Ia boleh menjadi kering dan satu hari berdebu dan, suka dalam recce ketiga kami, terdapat hujan humongous dan ribut petir pada waktu malam.

"Telah berkata bahawa, tanah di kawasan yang kita lulus kedua mempunyai batu dan cip dan kita benar-benar tidak mengharapkan win kecuali kejadian malang apabila pemandu terganggu atau penat slaid off ke dalam longkang yang,"Katanya.

dan, seorang veteran off-roader dan Land Rover peminat, tidak akan dapat untuk menyertai acara itu kerana isu-isu domestik - beliau 34 kg Labrador patah tulang — dan Alister Tinggang merupakan ketua media perhubungan baru.

Sehingga kira-kira dua tahun lalu, Kapit hanya boleh diakses oleh sungai. Kereta di Kapit akan telah merempuh masuk di dan dipandu hanya di bandar Kapit.

Maka jalan balak telah disambungkan, beberapa bahagian berturap dan ada yang masih untarred dan akan menjadi sebahagian daripada Lebuhraya Pan Borneo. The Sibu- Kapit "jalan" kini merupakan 3 jam 5 trek jam bergantung kepada cuaca.

Untuk jamboree tahun ini bagaimanapun, Sakta telah merancang laluan pengembaraan yang akan membawa peserta kepada suku-suku Iban di Kanowit, Song dan Kapit.

Parc ferme at Dataran Sibu 2 untuk kenderaan dan penggunaan Grab mengambil bahagian selepas itu untuk malam sebelum acara.

Selepas kira bendera di Sibu Town Square, konvoi akan mengikuti jalan perkhidmatan bagi talian penghantaran voltan tinggi. stop malam pertama akan menjadi enak bit. Bagi sesetengah daripada peserta, mungkin Otais dan warga emas, mereka boleh memilih untuk menikmati rumah panjang yang memenuhi untuk penginapan rumah.

hari 2

Kami akan bermula di jalan tar yang baru dibina untuk Song. selepas 10 km, yang memeluk jalan ke trek balak yang licin apabila basah. rancangan untuk 2 jam untuk 5 jam pemanduan lasak ke rumah panjang Rumah Melayu. Rumah panjang ini dinamakan sempena Tuai Rumah (ketua rumah panjang) dan dia seorang Iban. Bagi mereka yang ingin untuk keluar khemah bumbung mewah mereka, terdapat juga tapak perkhemahan kira-kira 100 meter dan 300 beberapa langkah di atas sungai yang jelas berjalan.

hari 3

Lebih serius off-roading dijangka kerana kita akan disalurkan melalui trek balak yang telah ditinggalkan selama dua tahun.

hari 4

Sejak itu ini 170-kereta konvoi panjang, peserta akan digantung di atas beberapa kilometer di sepanjang trek dan Charlies-hari terakhir mungkin masih berkemah pada Hari 4.

Beberapa di: Kita akan melalui beberapa anak sungai Sungai Rejang. Sebahagian daripada balak di jambatan sempadan merentangi sungai-sungai kecil mungkin memecahkan selepas 10 kereta dan ia akan menjadi satu kerja dalam kemajuan untuk yang lain daripada 160 kereta. menjangkakan kelewatan. jika tidak, berpakaian dengan bijak dan menikmati pengalaman.

Grand Finale makan malam di Kapit akan diadakan di pusat Kapit Civic pada 16 Sept ini sempena Hari Malaysia. Pihak penganjur telah mengatur van tempatan untuk mengangkut semua peserta ke sana ke mari tempat yang. Oleh kerana ruang yang terhad di bandar Kapit, semua kenderaan peserta tidak dibenarkan untuk memasuki kawasan bandar kerana ia akan menyebabkan kesesakan yang teruk. trafik polis akan memantau untuk meletak kereta tidak diwartakan.

 

Nota daripada Pengurus Camp, Anthony:

Saya ingin memulakan sedikit amalan Go Green untuk pasukan kita dari segi mengurangkan sampah pada pengembaraan hebat ini.

Jangan membawa cawan pakai buang dan sekali penggunaan plastik: mengurangkan sisa keseluruhan.

Adakah membawa-

  1. bekas boleh dibasuh / tupperware / plat
  2. Cawan kopi atau cawan minum
  3. Garpu dan sudu anda sendiri.

setiap hari INFO LANJUT

maaf, tiada kiriman yang sepadan dengan kriteria anda.