.

Permit kenderaan Malaysia yang banyak

POSTED BY Nigel Andretti ON 12 ogos 2015

Oleh Y S CHAN

Kenderaan komersial yang digunakan untuk pengangkutan barang awam dan penumpang mesti dilesenkan dan diinsuranskan.

mulanya, badan pelesenan adalah Pendaftar dan Pemeriksa Kenderaan Bermotor (RIMV), dan terdapat empat jenis izin asas untuk barang yang membawa kenderaan.

Permit "A" membolehkan pemegang mengangkut barangnya sendiri dan untuk orang lain, "B" untuk orang lain sahaja, dan "C" untuk barang sendiri.

Diputuskan bahawa mereka yang mengangkut barang sendiri hanya menggunakan pickup dan van dengan kapasiti satu tan ke bawah tidak perlu memohon izin.

Mereka akan dikeluarkan semasa pendaftaran atau pemindahan hak milik, dan dikategorikan sebagai kenderaan "Tidak Dikawal".

Pada tahun 1970-an, Lembaga Perlesenan Pengangkutan Jalan ditubuhkan untuk mengeluarkan izin kenderaan dan RIMV yang dinamakan semula sebagai Jabatan Pengangkutan Jalan, terus memberikan izin "tidak terkawal".

Yang pertama juga dinamakan semula sebagai Lembaga Perlesenan Kenderaan Komersial (LPKP) tetapi menjadi berlebihan di semenanjung Malaysia ketika Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mula beroperasi pada bulan Januari, 2011.

SPAD juga mengambil alih penerbitan izin "Bas Persiaran" dan "Kereta Sewa Dan Pandu" dari Kementerian Pelancongan, yang diberi tanggungjawab ini pada pertengahan tahun 1990-an.

Oleh kerana bidang kuasa SPAD terletak di semenanjung Malaysia sahaja, Kementerian Pelancongan terus mengeluarkan permit ini di Sabah dan Sarawak, dengan selebihnya izin oleh LPKP negeri masing-masing.

Bas dan teksi digunakan untuk mengangkut penumpang. Beberapa bas disewa untuk kegunaan eksklusif oleh kumpulan dan teksi yang menaiki jarak jauh, penumpang hanya boleh membayar tempat duduk, berkongsi teksi dengan orang lain.

Bas yang paling biasa adalah yang menumpang komuter di bandar dan bandar yang berjalan di laluan yang dijadualkan, mengambil dan menurunkan penumpang di perhentian bas. Semasa mereka berlari secara berperingkat, mereka dikenali sebagai bas panggung (Bas Berhenti-henti).

Bas ekspres juga berada di laluan tetap tetapi berjalan lancar, dan tidak dibenarkan mengambil penumpang sepanjang perjalanan.

Bas persiaran, juga dikenali sebagai bas pelancongan, tidak mempunyai laluan tetap dan boleh mengambil atau menurunkan penumpang di mana sahaja kecuali di stesen bas.

Pada masa lalu, orang yang tidak bertanggungjawab mengeksploitasi kekurangan bas ekspres semasa musim puncak dan bas pelancongan sewa untuk menjalankan ekspres haram, mengambil penumpang berhampiran stesen bas.

Sementara bas pelancongan diwajibkan dicat hijau di bahagian bawah badan pelatih, pekerja’ bas mudah dikenali dengan warna biru, dan bas sekolah ambar, warna sejagat.

Bas lain yang kurang dikenali adalah bas mini yang merupakan versi mini bas panggung; bas feeder ke dan dari stesen kereta api; dan bas lapangan terbang.

Bas piagam diperkenalkan oleh LPKP yang kini sudah tidak berfungsi untuk mengelakkan bidang kuasa Kementerian Pelancongan terhadap bas lawatan dan tetap menjadi isu kontroversi.

Sejak 1969, syarikat pelancongan mengendalikan bas pelancongan untuk kumpulan pelancongan mereka sendiri dan mereka juga boleh disewa oleh syarikat pelancongan lain dan orang ramai.

Beberapa syarikat bas panggung mengekalkan kumpulan bas untuk perkhidmatan sandaran dan untuk sewaan. Mereka yang mengendalikan bas sekolah dan pekerja mewah juga memperoleh pendapatan tambahan dari penyewa barang dengan memohon izin sementara.

Tidak ada keperluan untuk kategori permit sewa kenderaan berasingan, yang seharusnya hanya izin tambahan dan tidak mandiri.

Tidak seperti bas pelancongan yang memerlukan pemandu pelancong yang menaiki kapal dan sering dihentikan untuk pemeriksaan oleh SPAD, JPJ dan Kementerian Pelancongan, bas sewa ini nampaknya beroperasi di tanah tanpa orang.

hari ini, kebanyakan bas charter dalam keadaan bobrok dan akan memerlukan masa untuk berlakunya kemalangan yang teruk.

Teksi dibahagikan kepada dua kategori utama - meter dan tidak bermeter. Teksi bermeter boleh menjadi Teksi 1 Malaysia (TEKS1M), teksi belanjawan atau eksekutif.

TEKS1M adalah standard baru untuk teksi bajet di Malaysia. mulanya, satu-satunya model yang dibenarkan ialah Proton Exora, dan Toyota Innova ditambahkan baru-baru ini.

Di Lembah Klang, tambang mereka adalah bendera RM4 jatuh, RM1.50 per km dan RM30 sejam, sedikit lebih tinggi daripada teksi anggaran biasa pada harga RM3, RM1.25 dan RM25 masing-masing.

Teksi eksekutif akan dihentikan secara beransur-ansur dan kadar semasa adalah RM6. RM2 dan RM34.28 masing-masing, banyak daripadanya adalah Toyota Innovas.

Teksi bermeter dibenarkan beratur di lapangan terbang dan tambang adalah berdasarkan meter. Syarikat konsesi yang beroperasi di luar lapangan terbang dan stesen kereta api menggunakan sistem kupon dan tambang berdasarkan zon, yang biasanya tidak adil kepada pemandu atau penumpang.

Sewa Kereta (Kereta Sewa) adalah teksi tidak bermeter yang terdapat di bandar dan bandar yang lebih kecil dan mereka yang menempuh jarak jauh dikenali sebagai teksi luar.

Mereka adalah pemandangan biasa di jalan raya utama sehingga bas ekspres menjadi lebih popular dari tahun 1970-an.

Sewa dan Pandu (Kereta Sewa Dan Pandu) kenderaan disewa kepada pelanggan tanpa pemandu.

Ia boleh dilakukan selama beberapa jam oleh pelancong perniagaan, pada hujung minggu oleh penduduk tempatan, selama seminggu oleh pelancong atau sebulan oleh ekspatriat.

Kereta tanpa tanda yang disewa dengan pemandu dilesenkan di bawah Limousine Taxi (Teksi Limosin). Permit ini pada awalnya diberikan oleh RIMV kepada pengusaha pelancongan dan penyewaan kereta.

Dengan pertunjukan hotel bertaraf 5 bintang, kebanyakan teksi limusin didasarkan pada hotel untuk digunakan oleh pelancong perniagaan.

Teksi limusin secara tidak sengaja telah berubah dari kereta pelancongan menjadi limusin hotel sehingga pengendali pelancongan tidak lagi diberi izin baru atau tidak dapat memperbaharuinya tanpa mendapatkan kontrak hotel.

Ini telah mempengaruhi pengusaha pelancongan dan industri pelancongan, kerana majoriti pelancong tidak melakukan perjalanan secara berkumpulan tetapi adalah "Pelancong Bebas Bebas".

Sebilangan besar dari mereka menempah perkhidmatan pengangkutan mereka terlebih dahulu dengan pengusaha pelancongan dan tidak membiarkannya dengan menunggu teksi tanpa had.

Banyak pengendali pelancongan dengan sabar menunggu SPAD melancarkan izin "Private Hire Vehicle" kerana kenderaan ini akan mengesahkan banyak perkhidmatan tidak berlesen oleh pengusaha sah dan haram.

Dengan detarifikasi ditetapkan mulai tahun depan, banyak pengendali kenderaan komersial akan menghadapi kesukaran untuk mendapatkan insurans motor dengan premium yang berpatutan.

Diary READ MORE

maaf, tiada kiriman yang sepadan dengan kriteria anda.