.

Petronas menyediakan Euro 5 diesel secara senyap-senyap

POSTED BY Oon Ee Seng ON 17 April 2015

IMG_20150316_192721

Dua stesen Petronas di Johor Baru dan Gelang Patah telah membekalkan bahan bakar itu beberapa bulan yang lalu

Cerita dan gambar oleh SHAHRIM TAMRIN

PETRONAS telah bekerja di bawah radar dalam menyediakan Euro 5 diesel di tengah-tengah pengumuman oleh ketua pegawai eksekutif syarikat petroleum nasional, Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin, dua hari yang lalu untuk membekalkan Euro 4 Petrol RON97 di seluruh negara pada bulan September.

Tidak diketahui ramai, dua stesen Petronas di lebuh raya Pasir Gudang dan di Gelang Patah telah membekalkan Euro 5 diesel sejak bulan lalu dan akhir Disember masing-masing.

Kami baru-baru ini berkunjung ke stesen Petronas di Gelang Patah yang terletak di Pautan Kedua dalam perjalanan ke Pabean, Pusat pemeriksaan Imigresen dan Kuarantin ke Singapura dan stesen telah menawarkan diesel kelas tinggi sejak malam Krismas.

IMG_20150316_191045

Pengendali stesen, Anidah Mat Layis berkata, kerja asas untuk membekalkan gred bahan bakar baru telah selesai pada minggu ketiga bulan Disember.

"Kami bangga dan gembira menjadi pengendali stesen Petronas pertama di negara ini yang menawarkan Euro 5 diesel, terutamanya untuk pemandu kenderaan yang menuju ke Singapura,”Kata Anidah.

Walau bagaimanapun, dia berkata, tindak balas untuk Euro 5 diesel rendah walaupun harganya adalah RM1.90 seliter ketika dilancarkan.

IMG_20150316_192925

"Mungkin tidak ada promosi dan kampanye media sejak diluncurkan. Tetapi sejak Februari, penjualan untuk Euro 5 telah meningkat dengan stabil," dia berkata.

Euro semasa 5 harga diesel ialah RM2.05 seliter, yang 10 kenaikan sen dari harga diesel Euro 2M semasa yang terdapat di seluruh negara.

Pada masa ini, sekurang-kurangnya 10 Stesen BHP menawarkan Euro 5 diesel di seluruh wilayah Johor dan Iskandar.

IMG_20150316_191537

Januari lalu, International Trade and Industry Minister Datuk Seri Mustapa Mohammed announced that Euro 5 akan membuat kehadirannya di Lembah Klang menjelang suku ketiga tahun ini dan liputan seluruh negara menjelang 2020.

Bulan lalu dilaporkan bahwa Shell dan BHP telah memberitahu pemerintah bahwa kedua-duanya telah siap untuk menyediakan bahan bakar bersih pada awal bulan Juni.

diesel, yang kira-kira 30 peratus lebih cekap berbanding dengan petrol, berkembang di Eropah di mana bahan bakar dikenakan cukai. Oleh itu, pembuat kereta di benua itu telah memfokuskan rangkaian enjinnya pada diesel.

Ketersediaan diesel bersih, termasuk Euro 4M, akan membuka lapangan permainan baru untuk pembuat kereta terkenal Eropah.

Walau bagaimanapun, satu-satunya ketersediaan diesel Euro 2M, yang mengandungi 500ppm sulfur berbanding dengan Euro 5 kandungan sulfur diesel jauh lebih rendah daripada 10 ppm, di Malaysia setakat ini telah menyekat penembusan pasaran kereta penumpang yang lebih besar dari Volkswagen dan Peugeot.

 

Diary READ MORE

maaf, tiada kiriman yang sepadan dengan kriteria anda.