.

Perodua Bezza Advance - Pendekatan Berbeza

POSTED BY Jason Tan ON 30 Mac 2017

Sama ada anda sedar atau tidak, kereta malaysia paling popular untuk 10 tahun berturut-turut telah menjadi Perodua Myvi. Ia adalah pilihan yang praktikal kerana ia mempunyai boot besar, mudah untuk memandu, jimat minyak, tenang dan boleh dipercayai sangat.

Jika seseorang meminta kepada saya untuk mendapatkan nasihat pada kereta yang berpatutan, praktikal, dipercayai dan mudah untuk penjagaan untuk, Saya dengan mudah akan mencadangkan Myvi.

Itulah sebabnya ramai yang secara semula jadi berminat apabila Perodua pertama mengumumkan bahawa ia telah melancarkan sedan pernah pertama, yang Bezza.

Bezza

Bezza

The Bezza ditawarkan dalam tiga varian - Standard G, Premium X dan Advance - dengan harga bermula dari RM37,300 yang berpatutan untuk RM50,800. Kereta itu juga diberikan EEV (kenderaan cekap tenaga) status.

rupa

The Bezzais sebahagian besarnya berdasarkan A-segmen syarikat hatchback, Axia. Ini sekali gus menimbulkan persoalan sama sedan yang diperoleh daripada hatchbacks sekitar - ia akan mempunyai penampilan yang janggal dari pintu belakang dan seterusnya? Ia bukan satu tugas yang mudah untuk membentuk sebuah sedan anggun apabila kereta yang pada mulanya direka untuk menjadi hatchback.

Walau bagaimanapun, ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa Perodua telah berjaya untuk mencari keseimbangan yang betul dalam membuat baik rupa kereta. Itu gaya keseluruhan kelihatan kerana kemas dan tajam untuk garisan pada bahagian bawah tingkap yang boleh run ke arah bahagian atas boot serta satu lagi talian lebih rendah yang menghubungkan pemegang pintu dan tepi lampu ekor.

Double-reflektor halogen boleh menjadi lampu

Double-reflektor halogen boleh menjadi lampu

Equipment bijak, lampu double reflektor halogen adalah standard di seluruh julat dan bersepadu dengan lancar dengan jeriji. Ini tertentu Bezza Advance dilengkapi dengan lampu kabus depan, ditarik balik cermin sisi elektrik dengan petunjuk seterusnya dan skirt sisi. Berbanding dengan tayar 8-spoke pada varian lebih rendah, Pendahuluan mendapat reka bentuk 5-lingkaran-spoke dilengkapi dengan 175/65 tayar.

Gula Brown logam cat pada Bezza Advance ini adalah salah satu daripada dua warna baru yang disediakan dan ia adalah diperhatikan bahawa Perodua menggunakan cat berasaskan air mesra alam yang didakwa menyediakan kemasan yang lebih baik.

Kabin

Dalam, yang Bezza berasa agak mewah. Julat-topping Advance datang dengan mewah atasan seperti kemasukan tanpa kunci, butang start push, kerusi kulit, separuh kerusi bucket depan dan roda stereng kulit dibalut. Suasana dalaman keseluruhan adalah jauh daripada menjadi membosankan kerana trim gloss hitam papan pemuka dan kemasan perak pada stereng.

Kabin

Kabin

butir-butir kecil seperti jahitan, butang dan bertukar-tukar diperbuat daripada bahan-bahan berkualiti, memberi gambaran bahawa kereta sehari-hari ini boleh menahan ujian masa. The Bezzaalso mempunyai banyak ruang penyimpanan di dalam kabin; konsol pusat hadapan berhampiran butang start push, konsol pusat belakang dan juga pada panel pintu. Tetamu juga boleh menggunakan cangkuk berguna yang akan berguna semasa acara mencari runcit cepat.

kualiti jahitan & Kerusi selesa

kualiti jahitan & Kerusi selesa

ruang bagasi saman kukuh Bezza ini. Dengan sehingga 508 liter ruang bagasi, tidak ada pesaing lain dalam segmen yang ditawarkan oleh sifat sedemikian. Perodua telah melakukan kerja yang sangat baik dalam mengubah Axiainto sedan kecil tajam yang berpandangan.

Ruang

Ruang

powertrain

Di bawah hood julat pertengahan Advance dan Premium X varian ialah 1.3 liter empat silinder Dual enjin VVT-i yang menghasilkan 94hp dan 121Nm tork. Asas Standard G varian, bagaimanapun, dikuasakan oleh 1.0 liter enjin tiga silinder. A automatik 4-kelajuan transmisi tunggal dalam model Advance manakala kedua-dua varian lebih rendah dilengkapi dengan sama ada manual 5-kelajuan atau 4 kelajuan automatik.

Engine

Engine

Di sebalik roda

The Bezza pemacu tidak berbeza daripada adik-beradik yang lain, Axia dan Myvi. Ia mempunyai kedudukan memandu tegak, membolehkan untuk penglihatan yang besar dan mempunyai banyak ciri-ciri memandu praktikal. The 1NR-VE enjin tenang pada kelajuan tinggi dan penunjuk ECO sentiasa menggalakkan anda untuk mengawal kaki kanan.

Bercakap penunjuk ECO, hanya mengambil mudah dengan kaki kanan dan penunjuk akan kekal di sehingga had laju kebangsaan.

Satu perkara yang saya ingin highlight bahawa Bezza mengendalikan tidak disangka-sangka baik. Dengan persediaan penggantungan menampilkan tupang MacPherson di depan dan rasuk kilasan di belakang, kereta adalah patuh dan meyakinkan. ini, pada pendapat saya,mungkin disebabkan oleh pengagihan berat yang lebih ke arah belakang, dengan itu memberikan perjalanan yang lebih seimbang.

Pemandangan belakang

Pemandangan belakang

Bahagian-of-the Advance pelbagai varian juga dilengkapi dengan keselamatan aktif ciri-ciri termasuk ABS dengan EBD, kawalan kestabilan kenderaan (VSC) dan kawalan cengkaman (TRC).

Satu lagi perkara yang kemuncak ialah pada kelajuan lebuh raya, terutama apabila memotong kenderaan besar, watak bulu daripada Bezza mula Persembahan. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk kenderaan ringan dan padat merasakan banyak maklum balas daripada stereng dalam keadaan seperti kereta yang terutamanya direka untuk memandu bandar.

pengeluar menunjukkan bahawa tayar dipam pada 36Psi sepanjang, mungkin untuk mencapai mendakwa 22km / L angka penggunaan bahan api. Saya berjaya secara kasar mendapat hanya sekitar 17km / L untuk 18 km / L, seorang tokoh yang boleh diterima mengingati pemanduan saya terdiri hampir 70% bandar memandu dengan trafik berhenti-dan-go.

keselamatan

Selain daripada keselamatan yang dinyatakan di atas ciri-ciri yang dinyatakan di atas, yang Bezza Advance juga dilengkapi dengan beg udara SRS berkembar, bantuan brek (BA), ISOFIX dengan tethers atas dan bukit-mula membantu (HSA). Ini membantu Bezza Advance untuk dianugerahkan dengan Asean NCAP keselamatan 5 bintang rating.The Premium X dan Standard G tidak mempunyai HAS dan TRC.

IMG_6834

keputusan akhir

Saya akan mengatakan yang cemerlang Bezza dalam apa yang ia direka untuk melakukan. Ia adalah luas, murah hati dalam ruang bagasi yang, jimat minyak, pemegang senang hati dengan baik dan sopan dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan. Ia adalah sukar untuk mencari kelemahan kereta itu. Dengan pendekatan pembangunan yang sedikit berbeza dan menjadi-timer pertama dalam segmen sedan, Perodua telah terbukti dengan Bezza bahawa ia mampu sepenuhnya mampu meningkatkan penglibatannya dalam pembangunan kenderaan untuk menghasilkan kenderaan yang lebih sasa pada masa akan datang.

Diary READ MORE

maaf, tiada kiriman yang sepadan dengan kriteria anda.