.

Kelab Volvo Klasik Malaysia at Malaysia Autoshow 2018

POSTED BY Motorme Admin ON 18 Mungkin 2018

Article and photos supplied by Kelab Volvo Klasik Malaysia

It was Kelab Volvo Klasik Malaysia’s maiden outing at Malaysia Autoshow held at Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS) dari Apr 26 kepada 29. Atas jemputan dari pihak penganjur, kelab ini telah diberi penghormatan untuk memaparkan beberapa kereta yang terbaik dan jarang ditemui milik ahli.

Yang terdapat dalam berkuat kuasa sepenuhnya dengan 10 unit dalam jumlah adalah Volvo 122 model. yang 122 telah model Volvo pertama secara rasmi yang diimport ke Malaysia oleh Federal Auto, dengan itu memulakan hubungan cinta lama antara rakyat Malaysia dan Volvos.

Dengan reka bentuk pontoon seperti abadi - dimodelkan selepas kereta Amerika era yang - 122 adalah Volvo lalu dengan rasa "vintage". Dengan casis lagi mudah yang teguh dan powertrain, apatah lagi bahagian sedia ada, satu boleh mengekalkan 122 pada anggaran yang munasabah, menjadikannya darling di kalangan peminat kereta klasik. Tidak seperti beberapa klasik lain yang memerlukan penjagaan yang menyeluruh dan majlis-majlis yang minimum di bawah matahari, yang 122 boleh dipandu setiap hari dan masih mampu bergerak jauh dengan penyelenggaraan asas.

Walaupun kebanyakan dari 122s dipaparkan telah dipulihkan sedan dengan keaslian dalam fikiran, terdapat juga dua 122 gerabak (harta). Ramai akan bersetuju bahawa Volvo menjadikan gerabak yang terbaik dan kedua-dua unit yang dipamerkan membuktikan kenyataan ini. Volvo wagon warisan hidup pada hari ini, dengan penjelmaan terbaru adalah V90, kereta kacak mencari yang sedang dibina pada masa di mana banyak pengeluar lain telah diberikan gerabak kapak yang memihak kepada SUV.

Dengan reka bentuk klasik lancar dan berkontur, yang 122 adalah seorang calon yang sesuai untuk penyesuaian. Terdapat tiga "restomod" unit pada paparan – dua "hotrod" unit dengan berus udara adat api livery menghiasi cat itu sempurna, dan satu lagi 122 digelar "lowrider" kerana sistem suspensi udara dipasang untuk membolehkan ketinggian naik laras. A kendaraan Volvo akan menjadi cepat untuk menunjukkan salah satu daripada Hotrods yang, dan "lowrider" sebenarnya dua varian pintu, yang jarang di Malaysia.

Lebih jarang berlaku adalah 123GT murni yang dipamerkan. Kereta ini telah dipulihkan kepada spesifikasi kilang (walaupun warna pada kereta ini telah dicat untuk sepadan dengan kod warna asal ia menggayakan apabila baru) dan apabila selesai, dihalau dari garaj di mana ia telah dipulihkan terus ke dewan persembahan di MAEPS.

123GT ini dibina dalam jumlah yang terhad oleh Volvo untuk menandakan akhir jangka kejayaan 120 siri. Ia secara umumnya percaya bahawa hanya sekitar 1,500 unit dikeluarkan oleh Volvo dan pakar-pakar tempatan meletakkan nombor kurang dari 10 unit berjalan di Malaysia. Sebagai moniker GT yang mencadangkan, ini adalah versi sporty daripada 122, dan ia datang dari kilang bersenjatakan enjin mampatan yang tinggi dan "panas" camshaft bagi kuasa kuda tambahan, kotak gear overdrive, tachometer, foglamps dan GT tiga bercakap stereng.

Volvo P1800 (atau tahun 1800, atau 1800E, bergantung kepada tahun dan tempat pembuatan), adalah salah satu yang paling seksi coupe sukan touring yang pernah dibuat oleh Volvo dan tidak ada satu tetapi tiga unit pada paparan. Ketiga-tiga kereta berkeadaan bilik pameran. The Dunhill Red P1800 adalah kegemaran orang ramai dan pemenang tetap di pelbagai pertunjukan motor. The 1800E perak diimport dari Amerika Syarikat dan merupakan unit pemanduan sebelah kiri. Ia dilengkapi dengan kerusi bucket depan lebih besar dan enjin 2.0L B20 dengan D Jetronic suntikan bahan api elektronik yang churns 130hp yang berguna. (Versi lain datang dengan enjin 1.8L B18 dengan karburetor twin). Semua kereta datang standard dengan kotak gear overdrive. Dengan bayang rendah tersangkut yang, hood yang panjang dan rumit tailfins, keindahan mudah mencuri perhatian orang-orang yang berjalan lalu dan adalah mudah kereta yang paling gambar di seluruh paparan.

A selebriti yang tersendiri, yang P1800 pasti menarik berikut global yang kuat. Ada yang ingat tahun 70-an melanda siri TV The Saint dibintangi mendiang Sir Roger Moore sebagai Simon Templar, mana P1800 adalah keretanya pilihan. P1800 lain, beli baru dalam 1967 oleh Irv Gordon Long Island, New York, mengembara lebih 3 juta batu (4.82 juta km) pada rangkaian kuasa yang sama, memperoleh tempat dalam Guinness Book of World Records untuk kepentingan tertinggi pada kereta bukan komersial didorong oleh pemandu yang sama.

Tidak ketinggalan pada pameran itu adalah "boxy" Volvos - Volvo 144 kemudian, yang 145 wagon dan 240 sedan pada paparan. Volvo 144 telah dihasilkan antara 1967 dan 1974 dan ia menjadi pertama penjual unit kesejuta Volvo. Ia kelihatan apa-apa seperti yang 122, walaupun ia berkongsi jarak roda yang sama dan adalah sama mekanikal. Ia bukan berbentuk seperti bata, sesuai untuk ciri-ciri keselamatan maksimum, yang dengan cepat menjadi satu obsesi di Volvo.

Sebahagian daripada sesuatu yg terbaik untuk Volvo pada masa ini, terdapat kilang penyaman udara, stereng kuasa, suntikan bahan api dan pelbagai ciri-ciri keselamatan yang termasuk sangkar keselamatan, tenaga menyerap bumper dan zon remuk, dan dwi brek litar hidraulik. yang 144 kemudian berkembang menjadi 240 siri dan pada dasarnya kereta yang sama dari A tiang belakang.

yang 240, dihasilkan sepanjang tempoh 20 tahun dari 1974 kepada 1993 datang dengan enjin camshaft overhead baru Volvo. Dengan reka bentuk abadi, ramai yang tidak sedar bahawa kumpulan terakhir 240 siri meninggalkan barisan pemasangan 25 tahun yang lalu. Mereka masih dilihat sering digunakan di seluruh dunia dan bentuk dikenali di peringkat global, sama ada wagon atau sedan, terus menjadi ikon untuk Volvo sehingga ke hari ini. Menariknya, yang 240 sepatutnya digantikan dengan Volvo 740 dalam 1982. sebaliknya, yang 740 telah dihentikan pada 1992, sebelum itu 240. Di sesetengah negara, yang 240 status kultus mendapat kalangan peminat Volvo.

Majoriti daripada kereta di paparan dimiliki oleh individu yang suka memandu mereka seberapa banyak yang memaparkan mereka. Kebanyakan didorong kerap, walaupun pada larian jarak jauh. Beberapa kereta baru sahaja selesai pergi balik yang 1,800km ke Ko Lanta, Thailand pada April 5 kepada 9. Kebanyakan kereta telah dipulihkan dan terus dikekalkan oleh Unicar Autoworks, yang dimiliki oleh Joe Miranda dan dibantu oleh Jegan Krishnan. Sebagai seorang pencinta kereta klasik dan memiliki beberapa 122s dirinya, Miranda telah ghairah dipulihkan banyak Volvos klasik selama ini dan terus memastikan mereka berjalan.

Malaysia Autoshow adalah satu acara yang bagus untuk kelab dan ahli-ahli tidak sabar-sabar untuk naik kereta klasik menunjukkan bagi mereka untuk memaparkan kebanggaan dan kegembiraan mereka.

Diary READ MORE

maaf, tiada kiriman yang sepadan dengan kriteria anda.