.

Hilux VS Triton: Boleh anjing tua mengajar kanak-kanak itu beberapa helah baru?

POSTED BY ON admin 04 ogos 2015

Hilux

Terdapat beberapa sebab-sebab yang baik mengapa Toyota Hilux adalah jualan trak pikap terbaik Malaysia.

Ia adalah berpatutan, teguh, dipercayai dan mempunyai enjin yang mempunyai reputasi tidak dapat dihancurkan.

Dengan tauliah ini, laluan ke bahagian atas utiliti (keluar) rantai kenderaan mudah untuk kenderaan roda empat, tetapi cabaran sebenarnya untuk itu tetap berada di puncak, terutamanya dengan tanaman trak pikap yang lebih muda dan moden yang tersekat di tumitnya.

triton1

Satu trak khususnya yang sedang berusaha untuk menjadi orang baru dunia trak Malaysia adalah Triton baru. Ini adalah salah satu trak kemas kini pertama yang tiba di Malaysia. Dengan penampilan cantik dan kehebatan kelas, pengambilan Mitsubishi telah dilakukan sejak awal, tetapi persoalannya adalah, bolehkah Hilux yang dicuba dan diuji masih bersaing dengan orang-orang seperti Triton yang baru?

IMG_5774

luaran

Hilux tidak pernah memenangi pertandingan kecantikan. Itu selalu dirancang agar kelihatan seperti yang seharusnya, pekerja kuda.

Tetapi itu telah berubah, dan terima kasih kepada beberapa penyesuaian kosmetik serta beberapa panel badan tambahan, pelekat dan LED dari Toyota’s Racing Development (TRD) jabatan, Hilux tidak pernah kelihatan begitu jahat dan baik.

Triton selalu dikenali sebagai yang cantik. Triton generasi kelima dibangunkan pada laurel ini dan melalui muka depan yang baru direka dengan gril krom 3D serta lampu depan yang melengkung, trak tidak pernah kelihatan lebih licin.

Satu set lampu belakang curvy baru memuji bahagian depan, dan Mitsubishi telah meneruskan reka bentuk badan J-Line khas Triton, yang tidak hanya memaksimumkan ruang dalaman tetapi memberikannya juga penampilan yang dapat dikenali.

IMG_5995

dalaman

Triton telah benar-benar berkembang di jabatan ini dan kini lebih menyerupai kereta daripada sebelumnya. Semuanya telah disatukan dengan baik dan gabungan panel glossy serta trim kulit di tempat yang tepat telah memberikan rasa yang lebih premium.

Hilux hadir dengan sentuhan gaya TRD yang baru disertakan: panel gaya serat karbon dengan aksen merah di tengah papan pemuka serta tempat duduk kulit dengan jahitan merah.
Tetapi susun atur dalaman, versi reka bentuk lama yang lebih baik, mengingatkan kita bahawa ia adalah trak.

IMG_5785

ciri-ciri

Varian VGT standard standard Triton yang kami tampilkan dilengkapi dengan beberapa ciri yang mengagumkan. Memiliki kemiringan dan stereng teleskopik, tekan butang mula dengan operasi tanpa kunci, dan sistem infotainment skrin sentuh.

Ini biasanya tidak pernah dijumpai dalam varian manual trak pikap.

Hilux 3.0G TRD Sportivo mempunyai semua loceng dan wisel yang boleh anda harapkan dari kenderaan teratas. Ini termasuk sistem infotainment Double Din, kerusi kulit, cermin sayap yang boleh ditarik dan rim aloi 17 inci.

IMG_5771

Enjin dan Penghantaran

Walaupun semua gaya badan dan reka bentuk dalaman baru, Hilux di hati masih sama. Ia dilengkapi dengan 3.0 liter, 1Enjin diesel KD-FTV yang menghasilkan 163hp dan tork 343Nm melalui kotak gear automatik empat kelajuan.

Tetapi sekali lagi, Toyota pasti sukar untuk menggantikan enjin 1KD-FTV yang tidak dapat dihancurkan yang telah dicuba dan diuji.

Oleh kerana Triton lebih baru, ia dilengkapi dengan banyak barang baru. Walaupun enjinnya masih serupa dengan pendahulunya, Mitsubishi telah mengubah enjin VGT common rail 16v DI-D dan meningkatkan kuasanya menjadi 177hp dan torsi 400Nm.

Sekarang juga memiliki radius putar kelas terbaik di 5.9 meter yang dibantu oleh badan yang 15mm lebih pendek untuk pergerakan yang lebih mudah di tempat yang ketat.

Triton juga mempunyai LSD hibrid yang menggabungkan gear heliks pengesan tork dengan gandingan kental sensing kelajuan. Selalunya, kebanyakan trak hanya akan mempunyai LSD pengesan kelajuan, tetapi gabungan kedua-duanya akan lebih baik di permukaan yang licin atau kasar.

IMG_5782

Memandu Kesan

Triton adalah salah satu trak pikap terbaik untuk dipandu di sekitar bandar. Terasa ringan, ditanam, tangkas dan mempunyai perjalanan yang baik. Walaupun tidak semuanya sempurna.

Walaupun enjinnya mempunyai turbo geometri yang berubah-ubah (VGT) sistem, Triton dalam manual terasa seperti berasal dari salah satu era sistem turbo sekolah lama, di mana peningkatannya sangat besar pada akhirnya. Ini adalah kejutan, terutamanya dengan sistem VGT di belakangnya.

The Hilux, sebaliknya, mempunyai kekuatan linier yang hebat dari loji janakuasanya tetapi terasa tidak stabil serta memberikan perjalanan melambung.

Kami hanya berjaya mengambil kedua-dua kereta di luar jalan raya sebentar, tetapi dari tahap pendek itu, kami berjaya sampai pada kesimpulan bahawa Hilux merasa lebih ditanam dan stabil semasa menangani kawasan yang kasar.

Walaupun begitu, kedua-dua sistem pacuan empat roda mudah dikendalikan dan menjalankan tugasnya ketika diperlukan.

IMG_5787

kesimpulan

Cukup jelas mengapa Hilux adalah trak pikap terlaris di Malaysia. Fakta sebenarnya adalah, setiap kali diminta, ia akan melakukan tugasnya tanpa banyak masalah.

Bahagian mudah dipegang dan mempunyai reputasi baik yang memegangnya di bahagian atas rantai. mengatakan bahawa, kenderaan itu menebang sedikit tarikh dan trak yang lebih baru seperti Triton dapat mengalahkan Hilux mengenai ciri dan teknologi.

Pengambilan Mitsubishi pastinya sesuai dengan ciri dan gaya terkemuka di kelas. Spesifikasi Triton yang lebih tinggi mempunyai lebih banyak ciri daripada yang kami uji dan pasti akan menarik minat pembeli.

Walaupun begitu, Hilux baru mempunyai semua yang diperlukan untuk terus berada di puncak, dan tepat pada masanya ketika model sekarang mulai ketinggalan.

IMG_5792

Spesifikasi Mitsubishi Triton VGT MT
Engine: 2.5-liter DOHC 16-injap DI-D Common Rail VGT Intercooler
Kekuatan maksimum: 175hp @ 4,000rpm
Max Torque: 400Nm @ 2,000 rpm
penghantaran: manual lima kelajuan
Penggunaan bahan api (digabungkan): 14.5km / l
Ciri-ciri keselamatan: dua beg udara, ABS dengan EBD, sensor reverse, anti-secubit kuasa tingkap, ISOFIX kenderaan kerusi kanak-kanak
harga: RM 92,114.64 OTR tanpa insurans

IMG_5735

Spesifikasi teksi berkembar Toyota Hilux 3.0 G TRD Sportivo AT
Engine: 3.0-liter DOHC 16-injap selari 4-silinder
Kekuatan maksimum: 160hp @ 3,400rpm
Max Torque: 343Nm @ 1,400-3,200rpm
penghantaran: Empat kelajuan automatik
Penggunaan bahan api (digabungkan): 13.0km / l
Ciri-ciri keselamatan: dua beg udara, ABS, injap pengimbangan beban dan injap pintas, sensor reverse, tiang stereng yang dilipat dan pedal brek
harga: RM 112,085.54 OTR dengan insurans

Diary READ MORE

maaf, tiada kiriman yang sepadan dengan kriteria anda.