.

Mendapatkan peribadi dengan Peugeot 3008 ini LCD meter kluster

POSTED BY ON admin 08 September 2017

Ditulis oleh Kuhen K. Velusamy

pengeluar kereta hari ini mempunyai senarai panjang keperluan yang mereka mesti menangani sebelum melancarkan model baru. Dari isyarat gaya moden untuk ciri-ciri keselamatan canggih, penyelidikan dan reka bentuk yang menyeluruh diperlukan untuk memastikan pembeli mempunyai pengalaman memandu yang indah.

Perhatian sama kepada perincian adalah jelas dalam Peugeot serba baru 3008, kedua-dua di dalam dan keluar. kelihatan baik yang mengagumkan dan ciri-ciri yang banyak telah memperoleh dirinya gelaran European Car of the Year, sekaligus menjadikan kenderaan ini pesaing layak dalam pasaran SUV.

Walaupun sesetengah pengeluar boleh mengutamakan estetika luaran atau memberi tumpuan kepada menyediakan dalaman yang mewah, Peugeot telah jelas meliputi semua asas, tidak lupa apa yang pemandu akan melihat setiap hari - kelompok instrumen.

 

papan pemuka, khususnya kelompok instrumen sebuah kereta telah menjadi lebih kompleks daripada yang pernah, sebagaimana dalam telefon mudah alih telah berkembang. Telefon bimbit pernah digunakan hanya untuk membuat panggilan, dan begitu juga, kelompok instrumen adalah hanya koleksi tolok dan cepat.

hari-hari ini, kita mengakses seluruh dunia dari peranti mudah alih kami dan dalam media- sosial ini, masa sebenar dunia update-gila, Peugeot menawarkan penyelesaian yang bergaya dan praktikal untuk memastikan kita mendapatkan hak jenis maklumat yang perlu kita selamat di jalan raya.

Sebagai pemilik Peugeot diri saya, Saya telah berkembang biasa dengan susun atur i-Cockpit dalam saya 208 GTi. Saya suka jumlah maklumat masa sebenar saya boleh mengakses semasa pemacu hujung minggu tetap saya dengan peminat rakan memandu. Dari navigasi untuk sambungan mudah alih dan maklumat pelbagai bahan api, kokpit adalah berguna kerana mendapat. Bahagian yang terbaik ialah penglihatan seseorang mendapat daripada mempunyai kelompok meter di atas stereng. Saya hampir tidak perlu mengambil mata saya off jalan untuk mengakses maklumat yang berharga - kritikal apabila melakukan kelajuan yang lebih menarik di jalan raya negara yang lebih kecil.

I-Cockpit dalam Peugeot 3008 adalah evolusi terbaru reka bentuk papan pemuka dan saya cukup cemburu dengannya kerana ia dibuat GTi saya papan pemuka kelihatan berumur. Gone adalah tolok analog maklumat penting kini diberi makan melalui 12.3 inci meter LCD kluster. Paparan LCD adalah sama dengan pada Jaguar XJ atau B9 Audi A4, hanya dengan grafik yang lebih bergaya, pada pendapat saya.

Terdapat tiga mod paparan pada skrin 12.3 inci - Asas, Jarum jam, dan peribadi. Asas memaparkan meter kelajuan digital tetapi ia adalah apabila anda memilih mod Dials adalah apabila perkara menjadi menarik. Dua mendail digital kejadian pada skrin, dengan yang kiri menunjukkan kelajuan dan melawan arah jam berputar dail kanan menunjukkan RPM enjin, sama seperti dalam Aston Martin. Mod paparan ketiga dipanggil Peribadi, dan di dalam kereta ujian, sebelah kiri LCD yang dipaparkan penggunaan bahan api dan pelbagai maklumat dan di sebelah kanan memaparkan RPM enjin, hanya kali ini ia 'berputar' dengan cara yang bulat dan bukannya format biasa 'clock-muka'. Sangat menarik perhatian dan sangat Perancis, saya perlu cakap.

yang 3008 datang dengan kawalan GRIP, dasarnya sistem kawalan cengkaman canggih yang membantu 3008 bergerak pada pelbagai permukaan. Setiap kali salah satu daripada 5 mod pada GRIP ditetapkan, pemberitahuan dipaparkan pada kelompok LCD untuk memastikan pemandu sedar mod daya tarikan yang dipilih.

Melengkapi kelompok utama skrin 8 inci pada bahagian tengah papan pemuka. Dengan Apple CarPlay dan sambungan MirrorLink, paparan benar-benar bertukar menjadi telefon pintar anda, membolehkan anda untuk mengawal muzik anda, navigasi dan panggilan fungsi. Apa yang bermakna adalah bahawa anda masih boleh melangkau ke trek kegemaran anda pada Spotify manakala Waze memberi amaran mengenai kesesakan sehingga menjelang tanpa anda perlu untuk biola dengan telefon pintar anda semasa memandu atau pulang dari kerja.

Kembali pada lewat 80-an dan 90-an, kita fantasized tentang memandu kereta dengan papan pemuka yang menyediakan pelbagai maklumat dalam readouts digital funky. navigation, maklumat dan komunikasi adalah semua tetapi sentuhan jauh dari pemandu. fantasi yang kini merupakan realiti yang sangat ketara dengan 3008 ini paparan kelompok LCD. Dengan paparan yang jelas dan logik, sentuh operasi berorientasikan, kelompok LCD 3008 telah benar-benar membawa pemandu dan interaksi kereta ke peringkat seterusnya. Semua ini tanpa harga yang terlalu tinggi.

 

Mahu memandu uji Peugeot 3008?

 

Diary READ MORE

maaf, tiada kiriman yang sepadan dengan kriteria anda.