.

Saya samakan: Nissan Navara V v Mitsubishi Triton v Ford Ranger – Pick-up Truck Separuh Akhir

POSTED BY Vishal Bhaskaran ON 02 Mac 2016

Untuk bersedia untuk kedatangan Toyota Hilux baru, musuh yang layak perlu dicari.

Ranger - Navara - Triton-0052

Pengambilan populariti trak adalah satu perkara yang pelik.

Mereka telah sentiasa terima kasih murah kepada cukai yang menggalakkan, umumnya pemotongan kereta C-segmen, tetapi mereka tidak pernah dibayar melihat kedua oleh mereka yang mencari pemandu setiap hari bila-bila masa sebelum alaf.

tahun 2000 lama berlalu, dan tiba-tiba kuda beban yang tidak selesa dan terdedah dahulu kala adalah pengecualian dan bukan perkara biasa di kalangan persembahan hari ini yang lebih seperti kereta berbanding sebelum ini.

D-Max tidak memaparkan di sini kerana kita sudah tahu apa yang ia adalah baik untuk: utiliti tulen dan tidak henti-henti. Kontraktor menyukainya, bukan sahaja untuk penggunaan bahan api yang luar biasa - Bangkok ke Singapura pada tangki tunggal di semua varian - tetapi juga untuk ketahanan.

Dan supaya apa yang kita ada di sini adalah tiga trak pick-up baru atau dikemaskini dalam hutan indah penjelasan lengkap dengan air terjun berhampiran Sungai Sendat, kelihatan segar dan bersih seolah-olah mereka tidak pernah melihat hari yang kotor dalam kehidupan mereka.

Perjuangan ini akan berubah yang tergesa-gesa.

Ranger - Navara - Triton-0084

Nissan NP300 Navara

Ranger - Navara - Triton-0059

Di bawah logam terletak ciri Nissan adalah membanggakan: gegelung spring suspensi belakang. The Navara adalah satu-satunya pengambilan trak di pasaran untuk melengkapkan ini, dan pada permukaan kasar terdapat adalah satu kelebihan yang kecil dalam keselesaan perjalanan. Tolak Navara walaupun lama menyapu selekoh bagaimanapun dan hujung belakang mula menjadi keras kepala; mungkin terlalu lembut setup.

Penghantaran automatik mempunyai tujuh nisbah alukan Ranger enam dan Triton lima, kami tidak dapat untuk menjalankan ujian kecekapan bahan api yang betul tetapi semasa pelayaran lancar Navara seolah-olah berdengung-kurangnya. dasarnya, ia adalah salah satu yang paling bertamadun di sini.

Lain Navara USP - selain senarai mengesankan keselamatan mempunyai hanya rendah dari Ranger WildTrak- seperti yang ditunjukkan oleh Pengarang Urusan kami Yamin Vong adalah unit infotainment Aapico-sumber. Dibangunkan untuk rantau ini, it even accepts inputs in Bahasa Malaysia or Bahasa Indonesia.

Nissan Navara NP300 V-37

A aduk pantas mengenai juga menunjukkan bahawa Tan Chong lokasi telah diprogramkan terlebih dahulu untuk memudahkan perkhidmatan dan pemilikan, manakala peta terperinci perlu datang dalam berguna apabila Navara mendapati dirinya di kawasan tanpa liputan data mudah alih di mana Waze adalah tidak berguna.

Mitsubishi Triton VGT Adventure

Ranger - Navara - Triton-0060

The Triton sentiasa menjadi trak pikap menarik, pernah mana-mana salah satu daripada jualan pelari hadapan tetapi dengan berikut yang mencukupi - terutama dari diehard Triton Tuners Club Malaysia.

malangnya, ia menyertai kami dalam Malaysia dengan enjin sama dengan Triton yang datang sebelum, diesel 2.4 liter baru yang tertinggal kerana adanya maka yang lemah sebanyak Euro 5 diesel. Mitsubishi, dengan bijak, lumus meneruskan enjin lama untuk mengelakkan isu-isu teknikal, tetapi dalam berbuat demikian datang kepada arena sedikit cacat.

Mitsubishi Triton VGT Adventure-32

Prestasi adalah satu perkara, perbaikan adalah satu lagi. Bahawa kilang lama mainan kerincingan kuat sekali, yang mungkin anda selesa dengan sehingga anda melangkah ke dua yang lain. The Triton malangnya juga mempunyai kualiti tunggangan yang paling rendah, tetapi kita mesti menekankan bahawa ia bukan buruk, dua yang lain adalah hanya lebih baik ke atas lebam dan lubang.

Dari segi keselamatan Triton kehilangan terlalu, ia pergi tanpa kawalan kestabilan mana kedua-dua Navara dan Ranger datang dengan sebagai standard di spesifikasi ini. Yang baru sahaja dikemaskini dan dilihat di sini dalam julat-topping spec, Triton tidak kira-kira untuk menerima ciri-ciri ini tergesa-gesa.

Ford Ranger XLT

Ford Ranger XLT-00

Ah ya, kipas kegemaran. Tetapi kami tidak dapat tambahan lagi dan memanggilnya sehari tanpa bopeng ia terhadap Triton dan Navara, bekas banyak dikemaskini untuk 2015 dan yang kedua serba baru untuk pasaran.

Apa yang kita tahu dari ujian adalah bahawa walaupun berkongsi tajuk kecil enjin trak pikap di Malaysia dengan Tata Xenon dengan sesaran 2.2 liter dan dengan enam gear, Ranger tidak begitu ekonomi sebagai D-Max tetapi anda sekurang-kurangnya menjimatkan cukai jalan.

walau apa pun enjin kecil, defisit tork untuk duo 2.5-liter di sini adalah 18Nm agak tidak penting atau kurang.

Melalui hari-hari ujian kami, kami mendapati diri kita berebut kunci Ranger untuk pelbagai sebab: penebat NVH yang, sepakan awal tork, yang bulu-ringan stereng pada kelajuan rendah, dan gerak hati yang mudah sistem SYNC infotainment walaupun ciri-ciri kurang daripada unit Navara ini.

Ford Ranger XLT-13

kami tertanya-tanya, bagaimanapun, sama ada Ranger benar-benar dibina untuk disalahgunakan. popularitinya seolah-olah terhad kepada pembeli bandar, dan apabila anda melihat dengan menyeberang ke pasaran Malaysia Timur Ranger tidak mempunyai sebagai banyak seperti yang berlaku di ibu kota.

Kerana hanya masa akan menentukan ketahanan Ranger, apa yang kita boleh katakan sekarang dengan pasti adalah bahawa pembeli mungkin sedikit bimbang dengan kos penyelenggaraan yang lebih tinggi ke atas rakan-rakan di Asia.

keputusan

Ranger - Navara - Triton-0067

Kami pergi ke ini dengan idea tentang bagaimana ia akan berakhir, dan naluri kami betul. Adalah sukar untuk membalut kepala anda sekitar kecemerlangan Ford Ranger, terutama kerana tidak ada orang lain di sini dengan ketara kurang dalam mana-mana aspek.

Sebagai satu pakej, kita akan memilihnya dari yang lain dalam pelbagai situasi; juga yang boleh dikatakan yang paling dari segi estetik dalam erti kata nama maskulin di luar dan bergaya di bahagian dalam.

The Triton boleh menjadi haiwan yang sama sekali berbeza dengan 2.4 liter, tetapi di sini ia mainan kerincingan dengan cara yang tidak boleh diterima dalam trak pick-up selepas 2010 apatah lagi jika tiada ciri-ciri keselamatan aktif yang benar-benar harus menjadi sebahagian daripada update.

Bagi pemandu lori ibu, unsur-unsur individu yang menonjol tidak berjaya untuk membuat Navara lebih daripada jumlah bahagian-bahagiannya cara Ranger adalah. Jika bandar keselesaan memandu benar-benar adalah semua yang anda mencari, kemudian pergi untuk itu tetapi ingat katil trak mungkin akan perlu dimuatkan untuk meningkatkan kawalan badan kelajuan tinggi.

Dengan tekad baja bermata, Ranger beckons hendak mendatangkannya kepada Hilux yang Undefeated.

Spesifikasi Adventure Mitsubishi Triton VGT

Engine: 2.5-liter DI-D turbodiesel Commonrail VGT Intercooler

Kekuatan maksimum: 175hp @ 4,000rpm

Max Torque: 400Nm @ 2,000 rpm

penghantaran: Lima kelajuan automatik

Ciri-ciri keselamatan: ABS dengan EBD, sensor reverse, anti-secubit kuasa tingkap, ISOFIX kenderaan kerusi kanak-kanak, beg udara depan dua

harga: RM116,053.20 OTR tanpa insurans, tiga tahun waranti / 100,000km

 

Spesifikasi XLT Ford Ranger 2.2L

Engine: 2.2-liter TDCi turbodiesel Commonrail

Kekuatan maksimum: 158hp @ 3,200rpm

Max Torque: 385Nm @ 1,600rpm

penghantaran: Enam kelajuan automatik

Ciri-ciri keselamatan: ABS dengan EBD dan brek kecemasan membantu, kawalan kestabilan, pelancaran bukit membantu dengan kawalan keturunan bukit, bergolek tebatan, beg udara depan dua, ISOFIX kenderaan kerusi kanak-kanak

harga: RM108,788 OTR tanpa insurans, tiga tahun waranti / 100,000km

Spesifikasi Nissan Navara V

Engine: 2.5-liter DDT turbodiesel kereta api biasa VGS Turbo Intercooler

Kekuatan maksimum: 161hp @ 3,600rpm

Max Torque: 403Nm pada 2,000 rpm

penghantaran: auto tujuh kelajuan

Ciri-ciri keselamatan: ABD dengan EBA dan BA, kamera pandangan belakang, ISOFIX kenderaan kerusi kanak-kanak, beg udara depan dua, bukit mula membantu dan bukit kawalan keturunan, kawalan dinamik kenderaan dan kawalan cengkaman, brek aktif slip terhad

harga: RM109,800.00 OTR tanpa insurans, tiga tahun waranti / 100,000km

Diary READ MORE

maaf, tiada kiriman yang sepadan dengan kriteria anda.