.

BMW 330E M Sport -Sport berbanding kecekapan

POSTED BY Amirul Hazmi ON 31 Mungkin 2017

Walaupun kenderaan elektrik hibrid (HEV) tidak sepenuhnya baru untuk pasaran Malaysia dengan populariti Toyota Prius, Honda Insight dan sebagainya, bilangan kenderaan elektrik hibrid plug-in (dahsyat) di jalan raya Malaysia pula masih rendah dan melihat kereta yang didakwa melalui kabel plug-in di tempat-tempat awam bukan pemandangan biasa.

IMG_8630

 

BMW mungkin tidak syarikat pertama yang memperkenalkan model PHEV di Malaysia tetapi hakikat bahawa mereka telah memperkenalkan i8 yang, X5 xDrive40e dan kini 330E, bermakna syarikat itu adalah salah satu daripada pembuat kereta paling intensif untuk berbuat demikian.

IMG_8627

Secara rasmi melancarkan the330e Sport Line trim bagi pasaran Malaysia pada bulan Ogos tahun lepas, BMW kemudian diperkenalkan 330E M Sport beberapa bulan yang lalu dan Motorme.my diberi peluang untuk mencuba kedua.

rupa

Bahagian luar 330E M Sport mendapat bahagian prestasi M yang termasuk kit aerodinamik M (depan dan apron belakang dengan memasukkan peresap dan ambang meliputi di sebelah) dan pakej penggantungan M Sport yang lebih keras (yang merendahkan kereta dengan 10mm) serta M cahaya double-spoke 441 roda aloi M selesai dalam logam kelabu ferik. Sepasang unit penuh LED dengan lampu kabus LED memberikan pencahayaan untuk pemandu.

IMG_8615

Ini 330E tertentu M Sport dan yang lebih awal diperkenalkan 330E Sport Line boleh dibezakan dari F30 asas 3-Series dengan beberapa ciri-ciri - pintu port pengecasan (serupa dengan penutup bahan api) pada fender hadapan kiri, i atau M lencana hanya di bawah dan lambang eDrive pada C-tiang. Di tempat lain, 330E adalah sebahagian besarnya sama dengan kereta ia berdasarkan.

IMG_20170526_155729

Rawatan M Sport pada 330E berkesan meningkatkan perkadaran dinamik kereta dengan bumper hadapannya lebih tajam, diturunkan ketinggian naik dan bumper belakang lebih ketara. mata yang tidak terlatih tidak akan mempunyai idea yang sedan sporty yang berpandangan ini adalah hibrid plug-in.

The 330E M Sport boleh didapati dalam empat warna luaran, Black Sapphire, Estoril Blue, Alpine White dan Mineral Gray (sebagai selesai pada kereta ini).

Kabin

Kabin daripada 330E M Sport amat sama dengan F30 asas 3-Series. Walau bagaimanapun, pemeriksaan lanjut akan mendedahkan butiran tertentu seperti pintu finisher ambang unik dengan M lencana. Terdapat butang mod memandu eDrive pada asas tuil gear dan paparan sistem hibrid khusus dalam kelompok instrumen dan sistem iDrive.

IMG_8632

kabin menerima Dakota kulit upholsteri, kerusi sukan kuasa-laras dengan fungsi ingatan pemandu, satu bumbung kaca gelongsor dan buta matahari elektrik untuk cermin belakang. ciri-ciri unik yang lain dalam khusus ini 330E M Sport ialah tiga bercakap pelbagai fungsi stereng manis dengan paddle-shifter. Saya mendapati diri saya benar-benar suka reka bentuk dan rasa keseluruhan stereng dan paddle-shifter.

IMG_8639

Konsol pusat 330E BMW yang dilengkapi dengan 8.8-inci paparan resolusi tinggi, dilengkapi dengan kit Drive BMW Connected berprestij kecemasan dan perkhidmatan pekerja rencam. pemandu juga akan menikmati 205W HiFi sistem pembesar suara sembilan speaker, paparan warna kepala-up dan kamera pandangan belakang. Sebagai hibrid, ruang but dikurangkan daripada 480 liter dijumpai di dalam konvensional 3-Series untuk 370 liter untuk memberi ruang untuk bateri hibrid.

powertrain

Mungkin perkara yang paling besar yang menetapkan 330E ini selain kereta asas adalah powertrain. A B48 2.0 liter TwinPower Turbo enjin empat silinder duduk di bawah hood, menyampaikan 184hp yang sihat pada 5,000rpm untuk 6,500rpm dan 290Nm tork antara 1,350rpm dan 4,250rpm. Enjin ini dipadankan dengan transmisi automatik lapan kelajuan.

IMG_8641

Walau bagaimanapun, slotted antara motor dan kotak gear ZF-sumber adalah 87hp / 250Nm motor elektrik, dikuasakan oleh 5.7kWh bateri lithium-ion. Ini menyediakan output gabungan 252hp dan 420nm tork. Pakej powertrain harus membolehkan 330E untuk memecut dari sifar hingga 100 km / h dalam 6.1 saat dan sehingga kelajuan tertinggi 225km / h.

Sama dengan xDrive40e X5, 330E yang mempunyai tiga mod pemanduan; Max eDrive untuk pemanduan elektrik tulen, lalai Auto eDrive untuk membolehkan kereta untuk beralih antara enjin pembakaran dan motor elektrik, dan mod Simpan Bateri yang menyekat operasi semata-mata untuk enjin pembakaran dalaman.

Di sebalik roda

Tanpa mendengar bunyi enjin atau memerhatikan ciri-ciri luaran dan butang e-khusus pada konsol tengah, Saya dengan mudah akan percaya bahawa saya memandu 320i M Sport jika dinilai oleh ciri-ciri memandu tulen sahaja.

Itulah bagaimana semula jadi 330E yang dirasai di belakang roda.

IMG_8621

secara lalai, menekan butang Start / Stop akan meletakkan tachometer untuk 'Sedia', yang bermaksud 330E berada dalam mod elektrik dan bersedia untuk melancarkan. Malah apabila enjin bermula dan pada terbiar, bunyi getaran dan enjin telah hampir tidak dirasai atau mendengar. kepada saya, BMW telah melakukan kerja yang sangat baik dalam membuat pemanduan elektrik dan enjin pembakaran dalaman (ICE) memandu mod sebagai serupa yang mungkin.

jelas sekali, terdapat sensasi Wasa pelik kerana saya melancarkan kejiranan senyap dengan tork yang cukup untuk membuat pelumba budak dalam hatchback sukan dari blok seterusnya berasa tidak selesa. Selain bunyi dan rev jarum yang tinggal di 'Sedia' manakala mendaki speedometer, memandu dalam 330E adalah amat semula jadi. Biarkan dalam Auto eDrive dan komputer di atas kapal kereta ini lakukan sihir yang, beralih dengan lancar antara ICE dan motor elektrik.

Apabila sepenuhnya dikenakan, bateri lithium-ion yang 293volt didakwa dapat menyediakan jus yang cukup untuk motor elektrik untuk menjalankan sehingga 37km dengan kelajuan tertinggi 120 km / h. Dalam mod Auto eDrive, memohon terlalu banyak (atau penuh) pendikit semasa kereta sedang dijalankan dengan kuasa elektrik akan mendorong dalam gangguan pantas ICE, mana enjin menyokong pecutan dengan gear yang betul dan pada rev yang betul.

IMG_8651

Walau bagaimanapun, dalam mod Max eDrive, 330E adalah terhad kepada pemanduan elektrik dan apabila mencapai kelajuan tertinggi 120 km / h, anda akan merasa bahawa penghantaran kuasanya ditebang berlegar pada kelajuan yang. ICE bagaimanapun masih akan mengganggu pendorongan perlu motor kehabisan kuasa elektrik.

Di bandar memandu, Saya memandu 330E dalam mod Simpan Bateri untuk menggunakan ICE untuk mengecas bateri dan apabila ia penuh, Saya secara manual akan terlibat dalam mod Max eDrive untuk mengeksploitasi kuasa penuh elektrik (dan untuk melanjutkan sasar saya setiap tangki, terlalu). Kebanyakan masa apabila ikon bateri pada kelompok instrumen menunjukkan bahawa ia adalah penuh pada lima Bar, Saya hanya berjaya mengumpul pelbagai pemanduan around30km. Mungkin mengenakan bayaran yang agak panjang dan prihatin terhadap udara-con dan infotainment sistem akan membolehkan saya untuk mencapai pelbagai 37km yang dituntut.

Mengecas bateri boleh dilakukan dalam dua cara utama. Yang pertama adalah dengan memandu dan ini termasuk mempercepatkan, coasting dan brek. Coasting pada kelajuan tinggi akan mengecas bateri pada kapasiti satu bar manakala brek berkesan akan mengecas bateri dengan kapasiti tiga bar penuh. Cara kedua adalah dengan memasang masuk soket pengecasan (dilengkapi dalam but) ke dalam port pengecasan awam atau soket tiga pin dijumpai di rumah.

IMG_8653

Secara jujurnya, 200kg bateri tambahan dibawa oleh kereta itu tidak benar-benar berasa 90% masa. Berikut adalah di mana kompromi yang datang dalam. Anda membawa sekitar berat tambahan sepanjang masa, walaupun tidak ada kuasa dalam bateri, tetapi ia mengembalikan hasil memandu keseluruhan yang cekap dan mengurangkan bilangan lawatan ke stesen-stesen minyak. Pengalaman eDrive juga menggalakkan anda untuk sepenuhnya menjangka pemacu dan lebih terlibat dan penuh perhatian.

stereng ini berada di sebelah cahaya tetapi menyampaikan maklum balas yang cukup untuk membiarkan anda merasa apa yang berlaku di gandar depan. Brek pada 330E tidak terlalu tegas dan agak lembut, tetapi agak mudah untuk memodulasi. Ada juga beberapa yang tidak konsisten, rasa pelik pada kelajuan rolling sebelum berhenti atau daripada terhenti di mana pedal brek boleh berasa agak pelik. Ini dipercayai hasil daripada campuran ICE-elektrik pendorongan.

IMG_8637

secara semula jadi, 3-Series dengan susun atur pacuan roda belakang dan 'The Ultimate Driving Machine' tagline adalah sebuah kereta sporty dari mendapatkan pergi, dan saya boleh mengatakan bahawa ini adalah kes dengan 330E ini, terutamanya apabila kereta ini tertentu berpakaian pakej luaran M dan penggantungan sukan M.

Orang bijaksana pernah berkata, "Walaupun anda boleh, tidak bermakna anda harus ".

330E boleh menjadi pelaku yang betul. Ia mempunyai tiga tetapan - Eco Pro, Comfort dan Sport - yang mengubah penghantaran kuasa, tindak balas pendikit, Kadar redaman, stereng wajaran dan penukaran gear. perbezaan dirasai terutamanya antara Comfort dan Sukan mod kerana saya merasakan segala-galanya mengasah dan lebih sensitif dalam mod Sport, tetapi itu bukan apa yang anda akan mahu untuk menikmati di 330E ini. Kita boleh meninggalkan hoonigans tayar mencarik kepada M2 atau M3.

Dari segi penggunaan bahan api, 330E yang mencatatkan purata 7.2 liter bagi setiap 100km dengan saya memandu dalam mod Simpan Bateri kebanyakan masa. Saya percaya angka ini akan jatuh dengan ketara lebih rendah jika saya telah menghabiskan lebih banyak masa di Max eDrive atau Auto eDrive.

jaminan

The EEV yang diluluskan oleh kerajaan berharga RM258,800 yang agak tawar-menawar, memandangkan harga asal RM368,800 tanpa insentif EEV. Termasuk dalam harga adalah jaminan tanpa had perbatuan lima tahun, pakej penyelenggaraan percuma lima tahun dan seorang Waranti BMW Tire dua tahun.

IMG_8647

keputusan

Jika anda bercita-cita untuk memiliki sedan premium peringkat kemasukan dengan teknologi canggih, maka BMW 330E M Sport akan merayu sebagai pesaing serius. Ia bersaing secara langsung terhadap sama-mampu Mercedes C350e yang berharga hampir RM40k lebih. BMW 330E M Sport cemerlang mempamerkan sepintas lalu ke masa depan pendorongan kenderaan, ditambah dengan sentuhan sukan bermotor warisan dan dinamik pemanduan sporty.

Diary READ MORE

maaf, tiada kiriman yang sepadan dengan kriteria anda.